WIE WIL JE VERGEVEN?
- De Vraag Van Vandaag
- 13 nov 2024
- 4 minuten om te lezen
‘to forgive is to set a prisoner free and discover that the prisoner was you.’ Lewis B. Smedes
De quote hierboven is afkomstig van Lewis B. Smedes (1921-2002), professor in de theologie en ethiek in Californië. Hij schreef vijftien bekroonde boeken waaronder het boek ‘Forgive and Forget’. Dit boek beschrijft middels een proces van vier stappen, hoe je kunt genezen van emotionele pijn en ruimte vindt in je hart om te vergeven en vrede te vinden.
Met bovenstaande quote zegt Lewis B. Smedes dat vergeven vooral iets is dat je doet voor jezelf. Wanneer je een ander vergeeft, bevrijd jij jezelf uit de mentale en emotionele gevangenis waarin je je bevindt. Die gevangenis creëer je namelijk zelf wanneer je je emotioneel nog steeds laat leiden door gebeurtenissen en/of onrecht uit het verleden. Denk hierbij aan boosheid en verdriet over ervaringen als gepest, ontslagen, opgelicht of bedrogen zijn. Zolang je boos of gefrustreerd blijft over negatieve dingen uit het verleden, die je niet meer kunt veranderen, kun je niet met al je energie en vol levenslust in het heden zijn. Je kunt je niet onbezorgd en volledig richten op datgene wat je eigenlijk graag wilt doen en bereiken in je leven. Je energie stroomt niet vrij maar blokkeert en dit belemmert je creativiteit waardoor het onmogelijk wordt om datgene neer te zetten dat jij echt wilt.
Wat is vergeving?
Vergeving is het proces waarbij je je boosheid jegens iemand omzet in medeleven. Je laat je vooroordelen over die persoon los en ook je eventuele verlangen om wraak te nemen. Al deze negatieve emoties laat je gaan om jezelf te bevrijden van (ongezonde) pijn.
Wanneer je kunt vergeven en je niet meer richt op negatieve zaken uit het verleden, doe je jezelf een grote gunst omdat je daarmee je energie weer terugneemt. Je stelt jezelf in staat weer volledig in het hier en nu te zijn waar je wél invloed hebt op hoe je leven verder verloopt. Iemand vergeven is een proces. Het betekent niet dat je de gebeurtenis vergeet, kleiner maakt of goedpraat. Je laat alleen de negatieve energie los die jou aan de gebeurtenis verbonden houdt en je stopt er ook geen nieuwe energie meer in.
Hoe doe je dat?
Vergeven doe je dus vooral voor jezelf. Je hoeft er dan ook niet persé anderen bij te betrekken. Je kunt zelf verschillende dingen doen om bewust je energie terug te halen. Je neemt allereerst even rustig de tijd en ruimte voor jezelf. Met gesloten ogen haal je in gedachten de negatieve gebeurtenis uit het verleden terug.
1. Beschrijf de schade
Wees heel specifiek. Wie heeft wat precies gedaan? Wees zo gedetailleerd mogelijk want alles wat je achterhoudt, kan later weer bovenkomen. Wat heeft het met je gedaan en hoe heeft het je verdere leven beïnvloed? Wat heb je ervan geleerd?
2. Rouw en acceptatie
Door pijnlijke ervaringen uit het verleden bouwen we vaak een muur om ons heen ter bescherming. We willen niet dat zoiets ons nog eens overkomt. We staan onszelf niet toe om te huilen of te rouwen over wat er gebeurd is. Daar is het in deze stap nu wél tijd voor. Lees je geschreven verhaal nog eens door en voel wat het je gedaan heeft.
Daarna is het tijd om je te realiseren dat dit nu eenmaal gebeurd is en dat je daar nu helemaal niets meer aan kunt veranderen. In het heden verander je het verleden niet meer. Dat is belangrijk.
3. Verander je perspectief
Hoewel de gebeurtenis pijnlijk was voor jou, is het vanuit de dader vaak niet persoonlijk naar jou bedoeld geweest. Hij of zij is zich soms zelfs helemaal niet bewust van jouw pijn. De reden dat iemand jou pijn heeft gedaan heeft vaak te maken met zijn of haar eigen pijn, probleem of gebrek aan iets. Vaak weten we (lang) niet alles van die ander maar net zoals wijzelf is een ander ook slachtoffer van pijnlijke gebeurtenissen. Wat zou een reden kunnen zijn voor het bewuste gedrag? Maak je daarvan een voorstelling.
4. Schrijf een vergevingsbrief
Op basis van de vorige stappen schrijf je een brief aan de bewuste persoon. Schrijf alles over je eigen ervaring, gevoelens en verdriet maar ook over het begrip dat je hebt voor hem/haar. Dat je weet dat het niet persé tegen jou bedoeld was, dat je ook meevoelt met zijn/haar pijn en onvermogen en dat je hem of haar vergeeft. Sluit af met een afscheidsgroet.
Nogmaals, vergeving doe je voor jezelf. De brief is dan ook niet bedoeld om daadwerkelijk te versturen of om de ander zich schuldig te laten voelen over wat jou is aangedaan. Je kunt de brief allereerst hardop voorlezen voor jezelf zodat je nog eens benadrukt wat je bedoeling is. Daarna kun je hem als een soort van ritueel verbranden, versnipperen of anderszins vernietigen, waarbij je besluit dat ook alle negativiteit in vlammen opgaat of vernietigd wordt.
Het is niet altijd zo dat je in één keer je negatieve gevoelens kwijt bent. Vergeving is een proces, niet een bestemming. Soms heb je langer nodig om dingen los te laten, gaat het in stapjes of komen sommige stukken in min of meerdere mate nog eens terug. Weet dat je altijd zelf opnieuw kunt bepalen of je wilt vergeven en loslaten of dat je de gevangenis van het verleden in stand wilt houden. Wanneer je wél wílt vergeven maar je vind het heel erg lastig, dan kun je overwegen om hierbij hulp in te schakelen.